Baiatul acela, Emil - de Astrid Lindgren, ilustratii de Bjorn Berg

Istet, curajos, pus pe joaca, dar si spunand mereu ce gandeste, Emil este un simbol al copilariei asa cum ar trebui sa fie: libera si fericita.
Disponibilitate: In stoc
SKU: ECC561
30,88 lei incl TVA

Grupa de varsta: 4-9 ani
20 x 26 cm / carte cu coperta cartonata / 32 pag.
An aparitie: 2022
Traducere de: Sergiu Paduraru

Istet, curajos, pus pe joaca, dar si spunand mereu ce gandeste, Emil este un simbol al copilariei asa cum ar trebui sa fie: libera si fericita.

Emil este un baiat dintr-un sat, Katthult, din Suedia de demult. Este un nazdravan cum nu s-a mai pomenit, spune lumea despre el, iar poznele sale l-au facut vestit în sat si prin împrejurimi. Alaturi de Pippi sosetica, a devenit unul dintre cele mai iubite personaje ale lui Astrid Lindgren. S-ar fi înteles de minune cu Tom Sawyer sau cu Nica din „Amintirile“ lui Creanga.


Oameni buni, luati aminte, caci am sa va spun, pe scurt,
Ce-a facut baiatu’ acesta acum foarte de demult.
Peste multe vai si dealuri, faima lui s-a raspandit
si de Katthult, Lönneberga, lumea-ntreaga a auzit.

Baiatul acela, Emil din Lönneberga, de care vorbesc, era un copil tare nazdravan. Nici pe departe asa de bine-crescut cum esti tu. Dar mama lui îl iubea mult si spunea oricui:
— Emil e un baietel tare dragut.
Emil traia la ferma Katthult din satul Lönneberga, în Småland. Acolo-si duceau traiul mama si tatal lui, sora lui mai mica, Ida, Alfred, un baiat bun la toate care lucra la ferma, o fata în casa pe nume Lina si o batrana, Krösa-Maja, care mai dadea cate-o mana de ajutor în gospodarie.
La ferma erau si cai, si vaci, si oi, si porci, si gaini, si o pisica… Dar în primul si în primul rand era Emil. Era peste tot. 

Cinstit îti spun, de-i cauta, copil ca el nu mai gasesti,
Iar numele-i Emil era. S-auzi acum ce mai povesti!


Astrid Lindgren (1907–2002) este cea mai cunoscuta scriitoare suedeza de literatura pentru copii. Copilaria petrecuta la ferma parintilor, alaturi de fratele sau si de cele doua surori, dragostea cu care a fost înconjurata, aventurile copilaresti si jocurile au fost sursa inepuizabila de inspiratie pentru povestile si personajele sale. Astrid Lindgren a crescut printre carti si a fost toata viata o mare sustinatoare a lecturii în randul copiilor. „O copilarie fara carti nu este copilarie. E ca si cum ai fi izgonit din locul fermecat în care poti gasi bucuria în stare pura.” Cartile sale au fost traduse în zeci de limbi si au facut obiectul multor ecranizari. Dupa Fratii Grimm si Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren este cel mai tradus autor de literatura pentru copii.